PDF-ikonPrintikon

Hvidovre Hospital

Bedre sundhed gennem Calmette vaccination?

Invitation til at deltage i et medicinsk forskningsprojekt

Kære vordende forældre,

Vi vil gerne invitere jer til at deltage i et medicinsk forskningsprojekt om vacciner.

I 1980erne holdt man op med at vaccinere spædbørn for tuberkulose (Calmette-vaccination), da tuberkulose var blevet en sjælden sygdom. Men nye videnskabelige undersøgelser tyder på, at BCG-vaccination i barnets første levedøgn nedsætter risikoen for børneinfektioner og de udbredte sygdomme astma, eksem og allergi betydeligt.

Derfor udfører Børneafdelingerne ved Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Kolding Sygehus sammen med Statens Serum Institut et forskningsprojekt for at undersøge, om det er godt for spædbørn at få tidlig Calmette vaccination. I alt 4300 børn deltager.

Hvis I er indforståede med, at jeres barn deltager, så vil der blive lavet en lodtrækning. Den afgør, om jeres barn kan få Calmette-vaccination eller ej. Hvis barnet skal vaccineres, vil det blive gjort straks efter fødslen eller i ugen efter fødslen af en sundhedsperson, der er trænet i at vaccinere. Alle børn, uanset om de er vaccinerede eller ej, bliver tilbudt undersøgelser efter 3 og 13 måneder, hvor forældrene bliver interviewet om, hvilke sygdomme barnet har haft, og barnet bliver undersøgt af en læge. 

På Hvidovre Hospital vil 300 børn desuden blive inviteret til ultralydsundersøgelse og blodprøver.

For at kunne deltage skal

  • Du være gravid og planlægge at føde på hospital
  • Barnet være rask
  • Du og barnets far give informeret samtykke
  • Du og barnets far være indstillet på at deltage i et kortere telefon-interview inden fødslen
  • Du og barnets far være indstillet på at deltage i telefon-interview og lægeundersøgelse, når barnet er ca. 3 og 13 måneder gammelt
  • Du og barnets far skal være indstillet på, at I kan blive spurgt om, at barnet deltager i ultralydsundersøgelse eller får taget blodprøver når barnet er ca. 3 og 13 måneder gammelt.

Vi vil kontakte alle gravide par telefonisk i løbet af cirka en måned for at give yderligere information om forskningsprojektet og aftale det videre forløb. I kan læse mere om projektet i den uddybende deltagerinformation og her på hjemmesiden.

Sidst redigeret 26. september 2012

Calmette-studiet

 Calmette-studiet logo