PDF-ikonPrintikon

Calmette-vaccination: Normale reaktioner


Det er normalt og ikke behandlingskrævende, at der udvikler sig et sår på op mod 1 cm svarende til vaccinationsstedet og hævede lymfeknuder regionalt fra knap en måned efter vaccination fandt sted. Såret er ofte det, man på lægesprog kalder en pustel, bedst oversat med "en stor bums". Den normale variation i størrelsen af Calmettesåret er stor, lige fra et par millimeters hævelse/sår/rødme til op mod en centimeters omkreds af det hævede område.

1-2 måneder efter vaccinationen er der typisk en uges tid, hvor reaktionen er på sit højeste. Man kan nogen gange i denne periode se noget gulligt i såret og måske rødme rundt om såret, som et tegn på, at barnets immunforsvar arbejder med Calmette-vaccinen. For nogle få børn (under 1% af de vaccinerede) kommer der på dette stadie lidt ikke-smittefarlig sekretion fra såret. Så længe barnet har det godt, er dette normal og helt ufarligt.

Reaktionen forsvinder af sig selv i løbet af 2-4 måneder og efterlader et ar på ca. 5 mm. På det allersidste billede nedenfor ses et Calmette-vaccinations-ar. Selvom man har haft en kraftig reaktion som barnet på 3. billede, så bliver arret lille og fladt som på 4. billede.

De tre første billeder viser tre dejlige børn fra Calmette-studiet, med forskellige grader af reaktion efter vaccinen; en lille, en stor og en reaktion, der har udtømt sig og er ved at lukke og blive til det lille vaccinationsar. Alle børnene har det godt og vokser flot.

Calmette-studiet er taknemmelig for at børnenes forældre har ladet os bruge disse flotte fotos af deres børn til at hjælpe med at informerere andre studie-deltagere.

Calmettereaktion - normal uden pusteldannelse, ca 0,5 mm
Calmettereaktion - normal uden pusteldannelse
Calmettereaktion - normal med pusteldannelse, ca 0,7 mm
Calmettereaktion - normal med pusteldannelse
Calmettereaktion - efter spontan perforation
Calmettereaktion - efter spontan perforation
Calmette-vaccinationsar
Sidst redigeret 6. august 2013

Calmette-studiet

 Calmette-studiet logo

Kontakt Calmette-studiet

Hovedansvarlig for Calmette-studiet

Lone Graff Stensballe
Børnelæge, ph.d.
Børnemodtagelsen 4064
BørneUngeKlinikken
Rigshospitalet
Juliane Maries Vej
2100 København Ø

Tlf.: 3545 9727